Phoenix's Baking Log

Kvě 28

Šachy

Brácha měl šestnáctiny a hraje šachy. Takže téma jeho dortu bylo letos poměrně jasné. Jenom ta realizace, to byla ta pravá sranda...

Dub 15

Makronky

Poměrně často na ně někde narážím, pořád se na ně někdo ptá (nejčastěji proč se nepovedly) a hodně dlouho jsem je ignorovala s tím, že bych se s tím dlouho patlala a bůhví co by z toho nakonec bylo...

Na Velikonoce se mi tradičně nedaří. Většinou, co si naplánuji, se mi aspoň půlka nepodaří. Letos jsem toho radši moc neplánovala a dobře jsem udělala, protože hned první beránek skončil v koši. Vlastně ne, snědli jsme ho ještě před Velikonocemi, protože i když jsem pekla podle osvědčeného receptu, za boha jsem ho nemohla dostat z formy ven....

Inspiraci jsem zahlédla někde na facebooku a tak jsem vytáhla zásoby (maku, tvarohu a lemon curdu) a pustila se do práce s osvědčenými recepty.

Francouzsky neumím a počeštěné "krakelíny" zní strašně. Prostě trochu vytuněné větrníky. Odpalované těsto dělám ráda a tak jsem ho zkusila s tímto francouzským vylepšením. Vyvalování vrstvy, která má popraskat, nebyl zrovna jednoduchý, bylo s tím celkem dost crcání, ale výsledek stál za to. Odpalované těsto v troubě vyšlo nádherně a krakelíny...

Moje máma je milovnice včelek, takže dozrál čas se o nějaké to medové včelstvo pokusit. No, trochu mi to nahnalo. Vlastně jsem se s tím patlala asi dva měsíce, protože do máminých narozenin zasáhl lockdown a nakonec jsem pekla později, než byl původní plán.

Zbyla mi zrcadlová poleva a už se nějaký ten den povalovala po lednici. Nebylo jí moc, polití celého dortu už by nedala a hlavně by zase zbylo. Tak jsem ji prostě nalila do formy na jednoduchý korpus a náplň. Zbyly mi nesmíchané barevné odstíny a výsledek byl překvapivě kouzelný. Stačilo s formou trochu zahýbat a vytvořil se vzor připomínající moře...

V únoru u nás začíná narozeninová sezóna a tentokrát byl na řadě tchán. Opět za vzhled jeho dortu může Pinterest, který mi nabídl tzv. Rubikův dort. Zaujal mě na první pohled... a pak celkem dlouhá realizace.

Úno 19

30

Bratr slavil kulatiny a mně se naskytla ideální příležitost vyzkoušet skládaný dort. Už dlouho jsem si ho chtěla zkusit, ale většinou mě recepty na těsta odradily. Zaujal mě až jeden s medem. A byl to ten pravý. Těsto bylo jednoduché, dobře se s ním pracovalo a krásně se upeklo. A čísla byla dostatečně pevná, aby se s nimi dalo manipulovat,...

Kynuté těsto je moje nejoblíbenější. Mám vyzkoušené všechny jeho varianty z různých tuků i mouky. I když je fyzicky náročné na přípravu, dělám ho často. A zásadně z čerstvých kvasnic. Těm sušeným nějak nedůvěřuji:-)

Letos jsem měla osobní rekord v počtu druhů. Vycházelo to na nějakých 17, i když asi 3 nebyly moc použitelné. Většina byly novinky. Ani klasické linecké jsem letos neměla, protože těsto padlo za oběť synkovi na hraní:-)

Phoenix's Baking © Všechna práva vyhrazena 2020
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky